неділю, 10 листопада 2013 р.

Освітні потреби представників національних меншин в районі: стан, проблеми…

Забезпечення права людини на освіту є одним з най­важливіших обов’язків держави. Освіта національних меншин України розглядається нині як система заходів держави. Задоволення  освітніх потреб національних меншин – ключове завдання Президента України у державній етнонаціональній політиці, що забезпечує збереження їх національно-етнічної самобутності.
   7 листопада,  в сесійній залі Будинку рад, відбулося засідання «круглого столу» на тему «Реалізація освітніх потреб представників національних меншин в районі: стан, проблеми, перспективи» за участю заступника голови райдержадміністрації Андрія Мигулі.
   Про реалізацію освітніх потреб представників національних меншин в навчальних закладах району розповів заступник начальника відділу освіти райдержадміністрації Юрій  Поліщук. Він наголосив, що навчальний процес у загальноосвітніх навчальних закладах району здійснюється у відповідності до типових навчальних планів,  у варіативній частині яких передбачено вивчення мов національних меншин, як предмету, так  і факультативно. У цьому навчальному році у трьох навчальних закладах, а саме: Люблинецькій, Мельницькій, Старокошарівській загальноосвітніх школах вивчається друга іноземна мова польська.  Дану мову вивчають 74 учні.
   Для задоволення освітніх потреб мають можливість вивчати російську мову як предмет – 243 школярі із  25 навчальних закладах району.
   Всього у загальноосвітніх навчальних закладах району навчається 86 учнів,  які представляють національні меншини, а саме: 61 учень – ромську, 10 – російську, 5 – узбецьку, 6 – вірменську, 3 – білоруську,  1- польську.
   Найбільша кількість представників ромської національної меншини навчається у загальноосвітніх навчальних закладах сіл Козлиничі, Битень, Радошин, Колодяжне, Білашів, Погиньки.
  Активно дискутували по даному питанні представники загальноосвітніх шкіл. Заступник директора з навчально-виховної роботи Козлиничівської ЗОШ Ольга Миронюк розповіла, що у школі навчається 15 дітей, представників ромської національної меншини, всі вони залучені, як до навчальної, так і до позаурочної та позашкільної діяльності. Вчитель Колодяжненської загальноосвітньої школи  Тетяна Ківшина розказала, що учні школи, представники ромської національної меншини є постійними учасниками шкільної художньої самодіяльності, приймають активну участь різноманітних конкурсах та концертах, відвідують спортивні секції.
   «Саме школа вміє налагоджувати діалог – відкритий та ввічливий обмін думками на основі взаєморозуміння та взаємоповаги. На Ковельщині проживають представники понад 28 національностей. Роми чи представники будь-яких інших національних меншин, – зауважив Андрій Мигуля,- у нас в районі не зазнають дискримінації».
     На засіданні були порушені питання мовної політики в освіті, проблеми вивчення мов і літератур національних меншин у загальноосвітніх навчальних закладах району, висвітлені питання вивчення державної мови представниками національних меншин, озвучені проблеми підготовки педагогічних кадрів для навчальних закладів з вивченням мов національних меншин, висловлені пропозиції щодо вирішення зазначених проблем, окреслені шляхи їх вирішення.
    Підсумовуючи засідання, Андрій Мигуля наголосив, – «Чіткий контроль та співпраця освітян з батьками цих дітей дає позитивний результат – діти задіяні у навчальному процесі».
IMG_0033 IMG_0037

Немає коментарів:

Дописати коментар