понеділок, 20 січня 2014 р.

«Соборність: вимір єдності, духовності, громадської злагоди в сучасній Україні»…

22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї.

20 січня, в приміщенні Ковельської центральної районної бібліотеки відбулося засідання круглого столу «Соборність: вимір єдності, духовності, громадської злагоди в сучасній Україні» з нагоди Дня Соборності та Свободи України. Участь у заході взяли перший заступник голови райдержадміністрації Михайло Стиранка, заступник голови районної ради Галина Коляда, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Андрій Броїло,  депутати районної ради, вчителі історії загальноосвітніх шкіл району.
Відкрила засідання круглого столу голова постійної комісії з питань духовності, освіти, науки, культури та туризму, релігій, засобів масової інформації, зв’язків з політичними партіями та громадськими організаціями, завідувач методичним кабінетом Надія Марцинюк. Надія Андріївна зупинилася на передумовах підписання Акту, зазначивши, що саме 22 січня 1919 року було зроблено серйозний крок до об’єднання більшості етнічних українських земель у єдину державу, що стало реальним втіленням споконвічної мрії українців про свою незалежну, соборну національну державу.
DSCF3704DSCF3706
Про історичні події підписання Акту про об’єднання УНР і ЗУНР йшлося  у виступі вчителя історії загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. с. Вербка Тетяни Семенюк. Вчитель історії загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. смт Люблинець Мирослава Діка ознайомила присутніх з внутрішньополітичною ситуацією в Україні після підписання угоди в 1919 р., зупинилася на соціально-економічній, національно-культурній сферах.
Мова велася на засіданні круглого столу і про історію заснування та відзначення Дня Соборності та Свободи України. З інформацією виступила вчитель історії загальноосвітньої школи І-ІІ ст. с. Бахів Олена Воробей, яка зазначила, що День Соборності України, заснований Указом Президента України від 21 січня 1999 року №42/99. 30 грудня 2011 року Указом Президента України День Соборності на офіційному рівні було скасовано, натомість встановлено День Соборності та Свободи України. Про історичну значущість, важливість Акту злуки УНР та ЗУНР, як важливої сторінки історії становлення української держави наголосив вчитель історії загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. с. Колодяжне Павло Кухта. Павло Володимирович зазначив, що об’єднання УНР та ЗУНР в одну державу, через ряд обставин не було тоді доведено до кінця. Однак Акт Злуки фактично декларував державне об’єднання українських земель у майбутньому, що сталося з розпадом СРСР.
Перший заступник голови райдержадміністрації Михайло Стиранка наголосив, що День Соборності став важливою віхою в історії України. “Задля збереження історичних надбань усього народу, ми повинні не допустити радикалізації відносин у суспільстві і спільно працювати для розбудови України поважаючи законодавство і демократично обрані інститути влади. І як наголошує наш Президент, “єднання українських земель, творення власної держави для українців стало реальністю. Єдність і сьогодні, без перебільшення, – це головна умова нашої сили та незалежності»,  – сказав Михайло Васильович.
Під час засідання виступила заступник голови районної ради Галина Коляда, яка привітала усіх з наступаючим Днем Соборності та Свободи України. Керуючий справами виконавчого апарату районної ради Андрій Броїло зазначив, що незалежність України виборена кров’ю наших попередників, починаючи від Київської Русі до підписання Акту Злуки. Андрій Петрович висловив своє бачення подій, які нині відбуваються в Києві та наголосив, що усі питання повинні вирішувалися демократичним шляхом.
В ході засідання  були обговорені питання: Акт злуки УНР та ЗУНР є історією становлення української держави; соборність, як один із головних важелів національної єдності в умовах сьогодення. Учасники засідання проаналізували проведення виховних заходів в школах, спрямованих на утвердження національної свідомості, патріотизму та їх вплив на сучасну молодь. Були обговорені питання як історичного підґрунтя здобуття соборної української держави, так і питання здобутків та перспектив досягнення порозуміння та єдності українського народу в сучасних політичних умовах.

Немає коментарів:

Дописати коментар