вівторок, 14 січня 2014 р.

Знаменна ювілейна дата


Минулий рік позначився проведенням заходів, приурочених 200-річчю від дня народження видатного поета Тараса Шевченка, ювілейна дата якого буде відзначатись у березні 2014 року.  «2014 рік стане роком широкого святкування 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря», – зазначає Глава держави.
Сьогодні, на оперативній нараді, яку провів голова райдержадміністрації Сергій Матяшук, одним з основних питань було підготовка та відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка.
DSCF3546Керівник виконавчої влади району зробив акцент на належному відзначенні знаменної дати в районі, адже, як наголошує Президент України Віктор Янукович: «Підготовка до 200-річчя від дня народження Шевченка має бути всенародним рухом, який би продемонстрував єдність влади і громадянського суспільства».
Про проведену в районі роботу з підготовки та відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка проінформувала начальник відділу культури райдержадміністрації Тетяна Матяшук. Тетяна Іванівна наголосила, що на виконання Указу Президента України від 11 квітня 2012 року №257/2012 «Про додаткові  заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка», Плану організації виконання  Указу Президента України від 11 квітня 2012 року №257/2012 «Про додаткові  заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка», схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України 25 квітня 2012 року, з метою гідного відзначення у 2014 році 200-річного ювілею видатного  українського поета Тараса Шевченка, підтримки заходів із вивчення і популяризації спадщини Великого Кобзаря, в районі прийняте розпорядження голови райдержадміністрації, яким затверджено склад організаційного комітету з підготовки та відзначення  200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка та  план заходів з підготовки та відзначення  ювілейної дати.
Кращі колективи та окремі виконавці, а це понад 300 чоловік стали учасниками творчого звіту району «Свою любов до України ти нам, Тарасе, заповів», який проведено 27 жовтня 2013 року в рамках обласного фестивалю мистецтв «З Кобзарем у серці» , присвяченому 200-річчю від дня народження Т.Шевченка. У минулому році бібліотеками  Ковельської центральної бібліотечної системи проведені заходи, присвячені 200-літньому  ювілею Тараса Шевченка. Це:літературно-мистецька година «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», літературна вікторина «Я на сторожі коло їх поставлю слово»,  книгомандри «Шевченкові шедеври», літературно-музичний вечір «Думи Кобзаря живуть між нами», година спілкування «Вшановуємо Шевченка», районний конкурс читців поезії Тараса Шевченка «Мій любий краю!», вечір поезії Шевченка «Молитва за Україну», літературна година «З Кобзарем у серці», вечір-пам’ять до дня перепоховання Тараса Шевченка «В Україну-назавжди».
Зокрема, 13 січня цього року відбудеться зустріч керівництва району з вишивальницею портретів Т.Шевченка Ніною Петрівною Семенчук  з с. Поворськ.
З метою подальшого розвитку художнього читання, вдосконалення виконавської майстерності читців, широкої популяризації творів Т.Шевченка 14 січня цього року у центральній районній бібліотеці відбудеться конкурс читців «Єднаймо душі словом Кобзаря», переможці якого представлятимуть Ковельщину на обласному конкурсі.
У центральній районній бібліотеці відбулась творча зустріч з письменником Василем Геєм та Олегом Потураєм, присвячена ювілею від дня народження поета.
У центральній бібліотеці відкрилася тематична виставка «Пророк, народжений Україною», приурочена до 200-річчя з дня народження Т.Шевченка – видатного українського поета, прозаїка, драматурга, художника, політичного і громадського діяча, який присвятив своє життя збереженню і поширенню самобутньої народної мудрості, тісно пов’язаної з найдавнішою козацької культурою і звичаями України.  До уваги користувачів бібліотеки пропонуються матеріали про Тараса Шевченка, починаючи від окремих видань і закінчуючи перекладами його творів іншими поетами. Крім того, на експозиції представлені літературно- біографічні публікації, художні твори, а також хроніка повідомлень про великого українського поета в дореволюційній періодиці.
Голова райдержадміністрації Сергій Матяшук вважає за необхідне проведення більш масштабних заходів у загальноосвітніх закладах району.
Начальник відділу освіти  райдержадміністрації Юрій Мацан доповів про проведені та заплановані заходи, зокрема зазначив, що у 2014 році закладами культури заплановано провести ряд заходів: літературні вікторини «Тарасове віще слово», «Стежки творчості генія», літературний пошук «Класик мандрує у часі», година поезії «Живе у пам’яті Тарас», день інформації «Пророк, народжений Україною»; літературно-мистецький вечір «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине», вечір-пам’яті до дня перепоховання Тараса Шевченка «Нехай свою Україну я ще раз побачу».
У рамках підготовки до святкування знаменної дати та з метою вивчення життєвого шляху та творчої спадщини Кобзаря, загальноосвітні навчальні заклади району взяли участь в організації та проведенні культурно-мистецьких, просвітницьких заходів. 5 грудня 2013 року на базі ЗОШ І-ІІ ст. с. Мощена проведено засідання  районного методичного об’єднання вчителів української мови та літератури під назвою «Шевченківські слова завжди  звучать сучасно».
22 грудня відбувся ІІІ (обласний)  тур ІУ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської  молоді імені  Тараса Шевченка. Учениця 5 класу ЗОШ І-ІІІ ст..с.Вербка  Поліщук Марина посіла ІІ місце, а учень 8 класу  НВК «ЗОШ І-ІІІ ст..- гімназія» ім.. С.Є. Ткача смт Голоби Борисюк Андрій посів  ІІІ місце.
Планується проведення у лютому місяці науково-практичної конференції «Учітеся, читайте і чужому  навчайтесь, й свого не цурайтесь». Також заклади освіти району візьмуть участь у проведенні «Всеукраїнського Шевченківського уроку» та у Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості, «Об’єднаймося ж, брати мої!». В загальноосвітніх закладах району пройдуть загальношкільні лінійки, бесіди, години спілкування, круглі столи, літературно-музичні  композиції, конкурси юних читців поезії Т.Г.Шевченка, літературні вікторини, усні журнали, відкриті літературні уроки, виставки малюнків, випуск тематичних  стіннівок.
Голова райдержадміністрації Сергій Матяшук наголосив на послідовному виконанні плану заходів з підготовки та відзначення  ювілейної дати та доручив провести благоустрій території біля пам’ятника Тарасу Шевченку в с. Дубове та символічної могили поета біля с. Колодниця. Керівникам структурних підрозділів райдержадміністрації, що належать до гуманітарної сфери, доручив опрацювати питання щодо проведення районних урочистостей, забезпечити в установленому порядку фінансування заходів з підготовки та відзначення цієї пам’ятної дати.
«Маємо докласти максимум зусиль для того, щоб 200-річчя великого сина України Ковельщина  відзначила гідно», – підсумував голова райдержадміністрації.

Немає коментарів:

Дописати коментар